21 juni 2024

Smartmedia NL

Grootste Media Site van Nederland

Een B2B-marketingstrategie opzetten: De funnel, beslissers, leads en advertenties

Er komt veel kijken bij het opzetten van een succesvolle B2B-marketingstrategie. Je moet de doelmarkt identificeren, een buyer persona opstellen, het kooptraject in kaart brengen en content creëren die prospects door elke fase van de trechter helpt.

 Je moet ook de beslissers binnen elk bedrijf identificeren en een strategie ontwikkelen om hen te bereiken. Daarnaast is het belangrijk om leads te genereren en advertenties maken die jouw doelgroep bereiken.

De eerste stap is het identificeren van de doelgroep. Dit kan worden gedaan door het uitvoeren van marktonderzoek en te kijken naar demografische gegevens, interesses en behoeften van jouw ideale klant. Als je eenmaal weet op wie je je richt, kun je een buyer persona creëren. Dit is. Als je eenmaal een buyer persona hebt, kun je het traject van de koper in kaart brengen. Dit is het proces dat jouw klant doorloopt wanneer hij/zij een aankoop doet.

De funnel

Er zijn vier fasen in het kooptraject: bewustzijn, interesse, beslissing en actie. Om inhoud te creëren die prospects helpen de trechter te doorlopen, moet je begrijpen waarnaar ze in elke fase op zoek zijn. Iemand in de bewustwordingsfase is bijvoorbeeld op zoek naar informatie over zijn probleem. Iemand in het interessestadium vergelijkt verschillende oplossingen. En iemand in de beslissingsfase is klaar om een aankoop te doen.

Zodra je weet wie jouw doelgroep is en wat ze zoeken, moet je leads genereren. Dit kan via verschillende marketingactiviteiten, zoals contentmarketing, SEO, leadmagneten en sociale media. Zodra je leads hebt, moet je advertenties maken die je doelmarkt bereiken. Dit kan via verschillende platforms, zoals Google AdWords, Facebook Ads en LinkedIn Ads. 

De online kanalen

Er moet ook rekening worden gehouden met het soort marketingkanaal dat bij B2B-marketing wordt ingezet om leads of verkoop te genereren. Adverteren op LinkedIn kan bijvoorbeeld een goede manier zijn om kwalitatieve B2B-leads te krijgen. Aangezien LinkedIn het favoriete social media platform is, hebben veel bedrijven en hun medewerkers daar een profiel. Binnen Google kan je ook besluiten om alleen advertenties te draaien voor bepaalde zoektermen. Denk bijvoorbeeld aan "autodealer" of "bouwmarkt", als de intentie is een offerte op te stellen voor grotere afnames. Dit garandeert dat het marketingplan gericht is op B2B-klanten die van plan zijn een aankoop te doen.

Klinkt dit allemaal heel ingewikkeld? Worry not. Het startegische brein achter een B2B marketing plan kan jij in de handen leggen van een digitaal marketing bureau. Zij zijn gespecialiseerd in B2B online marketing en het opzetten & analyseren van een effectieve funnel die leads genereert. Klik op de links voor meer informatie.