21 juni 2024

Smartmedia NL

Grootste Media Site van Nederland

AGV 2

Een palletmover die alles kan

Ik heb een tijdje in een fabriek gewerkt en wat mij opviel is hoe weinig op dat moment nog uitgevoerd werd door mensen. Natuurlijk had je hier en daar wel iemand die aan machines aan het werk was, maar zoals het al in de zin staat: het zijn machines. Ik werkte in het magazijn als vorkliftchauffeur en had eigenlijk wel een heel relaxed baantje. Toen kwam mijn baas op een bepaald moment naar me toe met goed nieuws en slecht nieuws. Het slechte nieuws: ik werd overgenomen door een palletmover. Het goede nieuws: ik mocht me omscholen om hem te leren besturen.

Een leerproces over technologische vooruitgang

Ik leerde al snel tijdens de omscholing dat het niet niks is wat ze tegenwoordig allemaal kunnen met technologie en apparatuur enzo. Een van de eerste termen die ik tegenkwam was het zogeheten agv. Dat staat voor autonomous guided vehicles, oftewel automatisch geleide voertuigen. Ik had er in principe nog nooit van gehoord dus ik ben er maar diep in gaan duiken en het is eigenlijk best wel fascinerend wat zo’n systeem allemaal kan. Zo kun je dus hele routes uitstippelen binnen je magazijn en legt jouw voertuig dus die routes af.

Nog veel meer mogelijkheden

Tijdens de scholing heb ik echt mijn uiterste best gedaan om zo goed mogelijk op te letten. Het is namelijk niet niks om een tijd lang als vorkliftchauffeur te hebben gewerkt, en nu als een soort ingenieur allemaal dingen gaat invoeren in het systeem. Nu moet ik zeggen dat toen ik terugkwam en de operator werd van het systeem, het eigenlijk in de praktijk wel meeviel hoe lastig het is om zo’n systeem te besturen. Natuurlijk, je moet er even inkomen maar het ging eigenlijk verrassend soepel, hoe snel ik het allemaal door had en hoeveel efficiënter de gehele productie erop werd.