24 april 2024

Smartmedia NL

Grootste Media Site van Nederland

Strategisch inzicht in gegevens

Een datawarehouse is een grote verzameling bedrijfsgegevens die worden gebruikt om een ​​organisatie te helpen om beslissingen te nemen. Het concept van het datawarehouse bestaat al sinds de jaren tachtig, toen het werd ontwikkeld om gegevens te gebruiken als ondersteuning van support systems die behulpzaam zijn bij het maken van bedrijfsmatige beslissingen.

Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan klantgerichte apps. Een groot aantal gegevens in deze systemen komt hierbij van de marketing-, verkoop- of financiële afdelingen.

Op technisch niveau haalt een datawarehouse periodiek gegevens uit die apps en systemen. Vervolgens worden de gegevens door middel van het formatteren en importeren aangepast aan de al bekende gegevens uit het magazijn. De datawarehouse slaat deze verwerkte gegevens op, zodat het gereed is voor besluitvormers. Hoe vaak of hoe gegevens worden geformatteerd, enzovoort, is afhankelijk van de behoeften van de organisatie.

Voordelen datawarehouse

Organisaties die een datawarehouse gebruiken om hun analyse en bedrijfsintelligentie te helpen merken een aantal substantiële voordelen. Zo hebben ze de beschikking over betere gegevens. De gegevensbronnen die zijn toegevoegd aan een datawarehouse stellen organisaties in staat om ervoor te zorgen dat ze consistente en relevante gegevens van die bron verzamelen.

Ze hoeven zich niet langer af te vragen of de gegevens toegankelijk of inconsistent zijn wanneer ze binnenkomen in het systeem. Dit zorgt voor een verhoogde gegevenskwaliteit en gegevensintegriteit, zodat een snellere besluitvorming mogelijk wordt.

Snellere beslissingen zijn mogelijk omdat de gegevens al klaar zijn om te worden geanalyseerd. Het biedt ook de mogelijkheid om beslissingen op harde feiten te baseren. Daarom moeten besluitvormers niet langer reageren op onvolledige gegevens of data van slechte kwaliteit en afhankelijk zijn van de daarbij komende risico’s die onnauwkeurige informatie levert.

Datawarehouse is geen database

Het is gemakkelijk om een ​​datawarehouse met een database te verwarren, aangezien beide concepten enkele overeenkomsten delen. Het primaire verschil treedt echter op wanneer een bedrijf een analyse moet uitvoeren op basis van een grote gegevensverzameling. Datawarehouse systemen zijn gemaakt om dit type taak aan te pakken, terwijl databases dat niet kunnen.

Hoewel ze allebei zijn gebouwd voor zakelijke en analyse-doeleinden, is het grootste verschil tussen een database en een datawarehouse dat een database alle soorten rauwe, gestructureerde en ongestructureerde gegevens uit alle gegevensbronnen in zijn oorspronkelijke formaat opslaat zolang het nodig is. Daarentegen slaat een datawarehouse gegevens op in bestanden of mappen op een meer georganiseerde manier die direct beschikbaar is voor rapportage en gegevensanalyse.

Er worden verschillende typen databases gebruikt in de datawarehousing. De term verwijst meestal naar een online database, zoals bijvoorbeeld exact online. Met een Business Intelligence Tool zoals Power BI Exact Online connector  kunnen gegevensbronnen gekoppeld worden en zo kan Exact Online gebruikt worden voor rapportages.

Verhuizen naar de cloud

Als bedrijven de verhuizing naar de cloud maken, dan doen ze dat ook met hun databases en gegevens. De cloud biedt vele voordelen zoals flexibiliteit, samenwerking en bereikbaarheid waar ook ter wereld, om er zo maar een paar te noemen. Het cloudmodel verlaagt de belemmeringen voor binnenkomst, met name wat betreft de kosten, complexiteit en langdurige tijd-tot-waarde, die traditioneel het succesvol gebruik van data warehousing-technologie hebben beperkt.