23 juli 2024

Smartmedia NL

Grootste Media Site van Nederland

Financial lease

Hoe werkt leasen?

Wil jij weten hoe een lease contract werkt? Wat het is en ook hoe je eraan komt? Dan zit je met dit artikel goed! In dit artikel bespreken we alles rondom het leasen van een auto.

Wat moet ik weten van het leasen van een auto?

Vroeger leende je geld bij de bank om een auto te kopen, tegenwoordig kun je gelijk een auto lenen in plaats van een omweg te nemen door eerst geld te lenen bij de bank. Dit noemen we een auto leasen. Wanneer je een auto least, betaal je ook gelijk alle bijbehorende kosten, zoals: de autoverzekering, de wegenbelasting en het onderhoud van de auto. Een lease wordt aangegaan door een particulier of voor zakelijk gebruik.

Wat staat er tegenover het lenen van de auto? Je hoort voor de lease maandelijks een termijnbedrag te betalen. Dit termijnbedrag is opgebouwd uit verschillende dingen, maar de meest beïnvloedbare dingen van het termijnbedrag zijn het aantal kilometers dat je mag rijden en het soort auto dat je kiest. Hoe meer kilometers je mag rijden hoe hoger het termijnbedrag wordt. Dit geldt ook voor de auto die je kiest. Een Tesla zal bijvoorbeeld veel duurder in aanschaf en onderhoud zijn dan een Peugeot 101. Voor een volvo financial lease zal je dus rond de 300 á 400 euro moeten betalen. Wil jij weten hoe jouw financial lease eruit ziet? Laat dan je financial lease berekenen.

Vind je het termijnbedrag dat je moet betalen te veel? Dan kan je ook het termijnbedrag verlagen door een aanbetaling te doen of een afbetaling. Dit is een groot bedrag dat je aan het begin en aan het eind van je leasecontract in één keer aflost. Het is niet verplicht om een aanbetaling of afbetaling te doen, maar het wordt wel aangeraden voor het verlagen van je termijnbedrag.

Wil je particulier gaan leasen of wil je zakelijk gaan leasen?

Als je toch een auto wilt gaan leasen kan je kiezen tussen een particuliere lease of een zakelijke lease. Beide leasecontracten hebben zo zijn voor en nadelen, naast dat ze bedoeld zijn voor verschillende doeleinden. Hoe kom je in aanmerking voor een van deze contracten lees je hier.

Een particuliere lease wordt aangegaan door een particuliere consument. Dat betekent dat jij en ik allebei een particuliere lease aan kunnen gaan voor een auto die we voor privégebruik hebben. Om in aanmerking te komen voor een particuliere lease zijn er echter wel een aantal eisen gesteld. Er wordt bijvoorbeeld gevraagd of je een vast inkomen hebt en of je dit kan aantonen. Dit vragen ze zodat ze zeker weten dat je de lease kan blijven betalen gedurende de leaseperiode. Verder checken ze ook of je BKR geregistreerd staat. Bij een positief BKR betekent het dat je schulden hebt, bij een negatief BKR heb je geen schulden. Waarom is een BKR registratie belangrijk? Zo weet de dealer of je andere maandelijkse verplichtingen hebt dan enkel de huur van je huis of de lease van de auto en of je deze maandelijkse verplichtingen allemaal kan betalen!

Een zakelijke lease werkt anders dan een particuliere lease. Bij een zakelijke lease zal de werkgever het contract aangaan, de lasten dragen en verantwoordelijk zijn. Dit komt doordat de werkgever graag wilt dat de werknemer naar werk komt. Er kan echter wel een maandelijks bedrag ingehouden worden op het loon, maar over het algemeen is dit ter hoogte van de reiskosten die je anders zou maken.